Διάφορες σχολικές εφαρμογές




iTalc

      Είναι λογισμικό διαχείρισης σχολικού εργαστηρίου που επιτρέπει τον απομακρυσμένο έλεγχο των υπολογιστών των μαθητών. Η εφαρμογή ειναι ανοικτού λογισμικού και κάνει ό,τι οι αντίστοιχες εμπορικές εφαρμογές αλλά δωρεάν. Έχει σχεδιαστεί ειδικά για χρήση σε σχολεία και προσφέρει πολλές δυνατότητες στον καθηγητή.




 Hot Potatoes

     Πακέτο συγγραφικών εργαλείων που δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να δημιουργούν διαδραστικές δραστηριότητες στις οποίες οι μαθητές θα έχουν πρόσβαση με τη χρήση ενός απλού φυλλομετρητή χωρίς καν να είναι απαραίτητη η σύνδεση στο διαδίκτυο. Δημιουργήστε δωρεάν ασκήσεις διαφόρων μορφών.



JClic

     Είναι μια εφαρμογή δημιουργίας πολυμεσικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Μπορούμε να δημιουργήσουμε δραστηριότητες για μαθητές αξιοποιώντας πολυμεσικό υλικό, π.χ. να εισάγουμε μια φωτογραφία και να δημιουργήσουμε ένα παζλ, να δώσουμε ένα κείμενο για συμπλήρωση κενών, να φτιάξουμε σταυρόλεξο, κλπ.



Gobby

      Είναι ένα απλό, αλλά αποτελεσματικό εργαλείο ταυτόχρονης συγγραφής συνεργατικών κειμένων σε συνεδρία πραγματικού χρόνου, μεταξύ δικτυωμένων υπολογιστών από πολλούς χρήστες που επικοινωνούν. Ένα καλό εργαλείο για την ομαδοσυνεργατική διδασκαλία και μάθηση και μια καλή ευκαιρία για διασκεδαστικό γράψιμο.



CMap Tools

     Λογισμικό για δημιουργία εννοιολογικών χαρτών. Διαθέτει το πλεονέκτημα της υποστήριξης συνεργατικής δημιουργίας εννοιολογικών χαρτών μέσω της κοινής χρήσης του περιβάλλοντος λειτουργίας ακόμη και με άτομα που βρίσκονται σε διαφορετικές αίθουσες ή και περιοχές. Είναι εύχρηστο και διαθέτει ελληνική γλώσσα.



TCExam

     Λογισμικό ανοικτού κώδικα που διατίθεται ελεύθερα, δίνοντας τη δυνατότητα σε εκπαιδευτές να συγγράφουν (author), να προγραμματίζουν (schedule) και να διαθέτουν (deliver) διαγωνίσματα μέσω του διαδικτύου (web based). Yποστηρίζει την ανάπτυξη τράπεζας ερωτημάτων κλειστού τύπου, αντιστοίχισης, ταξινόμησης, κλπ.



OpenSophie

     Δημιουργεί υπερμεσικά, πολυμεσικά, δικτυακά έγγραφα χωρίς προσφυγή σε προγραμματιστικά περιβάλλοντα. Διαθέτει δυνατότητες επεξεργασίας κειμένου, video, ήχου και εικόνων, καθώς και εισαγωγής σχολίων. Μπορούμε να ανεβάσουμε τα έγγραφα που δημιουργούμε με αυτό σε έναν server και να αναζητήσουμε άλλα.



eXeLearning

     Απαλλάσσει τους εκπαιδευτικούς από την ανάγκη γνώσης html ή xml, τους παρέχει ένα απλό και κατανοητό γραφικό περιβάλλον για τη δημιουργία διαδικτυακού μαθησιακού περιεχομένου. Διαθέτει μεγάλη ποικιλία εργαλείων για εισαγωγή περιεχομένου σε rss, ιστότοπους, κείμενα, εικόνες, ήχους, βίντεο, εργαλεία και άλλα.



SchoolForge

     Δικτυακός τόπος όπου υπάρχει ποικίλο δωρεάν εκπαιδευτικό λογισμικό και ανοιχτού κώδικα υλικό για ένα ολόκληρο σχολείο. Αποστολή του schoolforge.net είναι η ενοποίηση ανεξάρτητων οργανισμών που υποστηρίζουν, χρησιμοποιούν και αναπτύσσουν ελεύθερο λογισμικό για την Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση.



Fle3

     Είναι μια πολύ χρήσιμη και δωρεάν εφαρμογή τηλεκπαίδευσης. Πρόκειται για εξυπηρετητή λογισμικού, όπου μπορούν οι μαθητές και οι καθηγητές να βάζουν διάφορα έγγραφα και άλλα αρχεία, να τα οργανώνουν σε φακέλους και να τα μοιράζονται με άλλους.



The KDE Education Project

      Πλούσιο, δωρεάν και πάρα πολύ χρήσιμο εκπαιδευτικό λογισμικό που βασίζεται στις τεχνολογίες KDE. Καλύπτει όλες τις ειδικότητες, τα μαθήματα και τις ηλικίες. Απευθύνετε σε φοιτητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, ενήλικες και παιδιά. Όλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις εφαρμογές του KDE δωρεάν και να απολαύσουν την μάθηση.




 Lams

     Ισχυρό και ιδιαίτερα ευέλικτο περιβάλλον ανάπτυξης διαδραστικών εφαρμογών. Μέσα από ένα απλούστατο στη χρήση του γραφικό περιβάλλον, είναι δυνατή η δημιουργία δραστηριοτήτων με σύνθετη και δυναμική δομή, με ενσωμάτωση ασκήσεων ανοικτού τύπου, αναστοχαστικές δράσεις κ.α. Δεν απαιτεί γνώση προγραμματισμού.



Eclipse Crossword

     Αν θέλετε να φτιάξτε εύκολα και γρήγορα ένα σταυρόλεξο τότε το Eclipse Crossword είναι το κατάλληλο πρόγραμμα για εσάς. Εσείς δίνετε μερικές λέξεις και οδηγίες και τα υπόλοιπα τα κάνει αυτόματα το πρόγραμμα. Τα σταυρόλεξα αυτά έχετε την δυνατότητα να τα εκτυπώσετε ή να τα ανεβάσετε στην ιστοσελίδα σας.



Qedoc Quiz Maker

     Το Qedoc Quiz Maker είναι ένα πολύ ενδιαφέρον δωρεάν πρόγραμμα για τη δημιουργία διαδραστικών εξεταστικών εφαρμογών, των γνωστών σε όλους μας quiz. Διαθέτει δεκάδες είδη ερωτήσεων οι οποίες συνέχεια αυξάνονται και περιλαμβάνουν όλες τις κατηγορίες των εξετάσεων που θα χρειαστείτε.



Teach2000

      Αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα εξέτασης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε επίσημες εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων. Προσφέρει και παραγωγή φυλλαδίων για γραπτή εξέταση και δημιουργία μιας επίσημης σχεδόν επαγγελματικής ηλεκτρονικής εξέτασης. Είναι δωρεάν και ενσωματώνει πάρα πολλές δυνατότητες.



Wink

     Είναι ένα πρόγραμμα για τη δημιουργία παρουσιάσεων σε μορφή screencasts, δηλαδή παρουσιάζοντας στον θεατή στιγμιότυπα της οθόνης του δημιουργού της παρουσίασης, όπως ακριβώς αυτά αλλάζουν κατά τη δημιουργία της παρουσίασης. Ειναι διαδραστικό και επιτρέπει την ενσωμάτωση κουμπιών, κειμένου και άλλα.



Wikipedia Selection for Schools

     Βασίζεται στην δικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia. Αρχικά σχεδιάστηκε ώστε να εξυπηρετήσει σχολεία που δεν έχουν συνδεση με το διαδίκτυο, ωστόσο χρησιμοποιείται μέχρι στιγμής ευρέως. Η επιλογή των θεμάτων έγινε με μεγάλη προσοχή, έχει ελεχθεί η καταλληλότητα και το γλωσσικό επίπεδο των κειμένων.



 Quad-Lock Unit Converter

     Είναι ένα δωρεάν εργαλείο που μπορεί να φροντίσει για όλες τις μετατροπές μονάδων σας ακόμα και όταν είστε εκτός internet. Περιέχει το πρόγραμμα χιλιάδες μονάδες μέτρησης που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε καθημερινά προβλήματα μετατροπής. Ακόμα μπορείτε να δημιουργήσετε προσαρμοσμένες μονάδες.



 Convert

      Είναι ένα ελεύθερο, ικανότατο και εύκολο στη χρήση πρόγραμμα μετατροπής που θα μετατρέψει τις πιο δημοφιλείς μονάδες όπως είναι η απόσταση, η θερμοκρασία, ο όγκος, η ώρα, η ταχύτητα, η μάζα, η δύναμη, η πυκνότητα, η πίεση, η ενέργεια, αλλά και μετατροπές οριζόμενες απο τον χρήστη.



FreeMind

      Λογισμικό χαρτογράφησης σκέψεων για την οργάνωση των έργων και των δεδομένων ή για τυχαίες σκέψεις. Είναι ένα πολύ ισχυρό αλλά και πολύπλοκο πρόγραμμα, ιδανικό για μεγάλα έργα ή συχνή χρήση. Μπορεί στην αρχή να σας δυσκολέψει αλλά αξίζει να επενδύσετε χρόνο μαθαίνοντας το.



Rapid Typing Tutor

     Μάθετε να δακτυλογραφείτε με τυφλό σύστημα με αυτό το δωρεάν εκπαιδευτικό εργαλείο. Αποσκοπεί στο να κάνει τη διαδικασία εκμάθησης όσο το δυνατόν πιο διασκεδαστική. Διαθέτει μία καλά σχεδιασμένη και πολύχρωμη διεπιφάνεια για τις διάφορες ασκήσεις, ενώ απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.



Ram Type

      Εκμάθηση τυφλού συστήματος. Το Ram Type είναι το πιο γνωστό πρόγραμμα εκμάθησης τυφλού συστήματος που υποστηρίζει ελληνικά. Περιλαμβάνει ένα σύνολο μαθημάτων και ασκήσεων που θα σας βοηθήσουν να εκπαιδεύσετε τις ικανότητες σας πάνω στο τυφλό σύστημα.




Ελεύθερο Λογισμικό και Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα για την εκπαίδευση 

       Δικτυακός τόπος που αποβλέπει στην ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας για το Ελεύθερο Λογισμικό/ Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) και στην παρουσίαση εφαρμογών ανοικτού κώδικα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από το χώρο της εκπαίδευσης. Μέσω της δικτυακής πύλης, οι χρήστες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ελεύθερες και ανοικτού κώδικα εκπαιδευτικές εφαρμογές, να ενημερώνονται για το opensource εκπαιδευτικό λογισμικό και να καταθέτουν τις απόψεις τους ή να προτείνουν οι ίδιοι σχετικό εκπαιδευτικό υλικό υπό μορφή άρθρων, νέων ή εκπαιδευτικών εφαρμογών. 


 Πλατφόρμα Δημιουργίας Κουίζ - Hot Pepper

     Το Hot Pepper είναι ένα πρόγραμμα διαδικτυακής εξάσκησης σε κουίζ πολλαπλών επιλογών, ζευγαρώματος κλπ το οποίο φιλοδοξεί να ξεέπεράσει σε λειτουργικότητα συναφή προγράμματα από τα οποία και έχει εμπνευστεί. Στηρίζεται στην τεχνολογία flash και ενσωματώνει όλα τα είδη ερωτήσεων σε ένα ενιαίο κουίζ με ενιαία βαθμολογία. 
 

Πηγή
sxoleio.eu
e-yliko.gr