Σχόλια για την αύξηση του ωραρίου των καθηγητών.

Ψηφίστηκε στις 29-4-2013 η αύξηση του ωραρίου των καθηγητών κατά 2 ώρες και παράλληλα επιβάλλει την εφαρμογή του νόμου για τον υπολογισμό των κενών, των πλεονασμάτων και των υπεραριθμιών. Επίσης προβλέπει ότι οι συντελεστές εκπαίδευσης δεν μετακινούνται.

Συγχρόνως η ΟΛΜΕ απειλεί με απεργία μέσα στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Και φυσικά οι μεγαλοδημοσιογράφοι, που έχουν αναλάβει εργολαβικά να προστατέψουν το σάπιο και διεφθαρμένο πολιτικό μας σύστημα ανέλαβαν δράση. Με περισπούδαστες αναλύσεις του τύπου, οι καθηγητές παίζουν με το μέλλον των παιδιών μας και οι αχάριστοι δουλεύουν μόνο 16 ώρες κλπ. 


Ενώ το ΠΑΜΕ ανακοίνωσε όχι στην απεργία μέσα στις εξετάσεις. Γιατί δεν θέλει ο κλάδος να υποστεί ένα ανάλογο φιάσκο με αυτό, που έγινε πέρσι με τις απεργίες των λιμενεργατών.

Επίσης από πολλές μεριές της Ελλάδος ακούγονται τα τύμπανα του πολέμου και πολλοί καθηγητές φωνάζουν για απεργία διαρκείας, που θα καταργήσει τον συγκεκριμένο νόμο.

Οι πιο ψύχραιμοι προσπαθούν να καταλάβουν τις συνέπειες αυτού του νόμου και φυσικά να μαντέψουν σε ποιο σχολείο της Ελλάδας θα βρεθούν τον Σεπτέμβρη.

Ποια προβλήματα όμως δημιουργεί πραγματικά ο συγκεκριμένος νόμος και φυσικά ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση των καθηγητών; Ας προσπαθήσουμε να το αναλύσουμε.

1ο Οι υπεραριθμίες.

Την περίοδο αυτή καθορίζονται οι υπεραριθμίες των εκπαιδευτικών (με βάση το άρθρο 14 του ΠΔ 50/96 όπως τροποποιήθηκε από το ΠΔ 100/97)

Σχετικά άρθρα, που αναλύω την υπεραριθμία, είναι τα εξής:


Ο Υπουργός, προτού ψηφιστεί ο νέος νόμος, ζήτησε από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να εφαρμόσουν τον νέο νόμο, πέρα από κάθε λογική και πέρα από κάθε έννοια δικαίου. Στόχος του Υπουργού είναι να χαρακτηριστούν, όσο το δυνατόν περισσότεροι καθηγητές υπεράριθμοι. Και αν αυτό το συνδυάσουμε με το σχετικό ΠΔ, που ετοιμάζετε για τις μεταθέσεις και αποσπάσεις των εκπαιδευτικών, γίνετε φανερό ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι να εξαναγκαστούν, όσο περισσότεροι καθηγητές γίνετε, σε παραίτηση, ενώ στην θέση τους να προσληφθούν νέοι με μισθό 490€ ή το πολύ 580€ μεικτά.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει, από την εξής απλή σκέψη.

Ας υποθέσουμε, ότι ένας καθηγητής 40 ή 50 χρονών ή και μεγαλύτερος, ο οποίος είναι παντρεμένος με παιδιά, ένα πρωί του Σεπτέμβρη, επειδή έχει χαρακτηριστεί υπεράριθμος, τον λένε να πάει να διδάξει σε ένα σχολείο που απέχει από το σπίτι του 50 χιλιόμετρα μόνο. Με την βενζίνη στα ύψη και με τα ψίχουλα που μας δίνουν για μισθό και χωρίς οδοιπορικά, πως θα συντηρήσει την οικογένειά του και πως θα πηγαινοέρχεται στο καινούργιο σχολείο; Πόσο λέτε να αντέξει να το κάνει αυτό; έναν μήνα, δύο μήνες, έναν χρόνο, προτού παραιτηθεί. Και φυσικά στην θέση του θα προσλάβουν έναν νέο και ωραίο με μισθό μαντέψτε 580€ μεικτά, που είναι ο κατώτατος βασικός ή με μισθό 490€ μεικτά, όπως προβλέπει ο  νόμος του ΠΑΣΟΚ, που υποτίθεται ότι είναι για την καταπολέμηση της ανεργίας (πες το ρουσφέτι Χρυσόστομε, για να το καταλάβουμε).

Ξέρετε τι οικονομία θα κάνει το κράτος διώχνοντας όλους τους παλιούς και πεπειραμένους καθηγητές με μισθό 1000€ τον μήνα και αντικαθιστώντας τους, με αναπληρωτές και ωρομισθίους των 490€ για 5 μήνες και με διαδικασίες ρουσφετιού; Και τί θα γίνει με τα μαθήματα; και τα σχολεία πως θα λειτουργούν; Σιγά μην ασχοληθεί ολόκληρος Υπουργός Παιδείας με τα μαθήματα στα σχολεία, αν θα γίνονται, μέχρι να βρει και να διορίσει τους ημέτερους για 5 μήνες με τον τεράστιο μισθό των 490€. Και τι θα γίνει, αν κάποιοι αρνηθούν να πάνε; Ότι έγινε και με την ενισχυτική διδασκαλία. Ξεκίνησε με βαρύγδουπες ανακοινώσεις πριν τα Χριστούγεννα και πριν το Πάσχα έψαχναν καθηγητές για να διδάξουν και φυσικά στο ερώτημα πότε επιτέλους θα ξεκινήσει η ενισχυτική για το σχολικό έτος 2012-2013, απάντηση δεν υπάρχει. Ο ευρών πάντως κερδίζει ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή σε χώρα του εξωτερικού ως λαθρομετανάστης, από τα περιβόητα κονδύλια ΕΣΠΑ, που όλο εξαγγέλλονται και όλο χάνονται στην πορεία.

Και οι παλιοί καθηγητές τι θα απογίνουν; Εδώ αναλαμβάνει δράση, το σωματείο "Η Παραπληροφόρηση" των μεγαλοδημοσιογράφων, για να πειστεί ο Ελληνικός Λαός ότι τα ήθελαν και τα έπαθαν, Άκουσον - άκουσον να δουλεύουν μόνο 16 ώρες την εβδομάδα και όχι 12 ώρες την ημέρα, όπως γίνονταν τον 19 αιώνα και μάλιστα με μισθό μεγαλύτερο από 500€ τον μήνα. Και μετά τους φταίνε οι σωτήρες μας οι Τροϊκανοί, αυτοί οι υπέροχοι άνθρωποι.

Και τι θα γίνει με τους υποδιευθυντές που θα χαρακτηριστούν υπεράριθμοι; Απλά θα χάσουν την θέση τους, γιατί με το άρθρο 14 του ΠΔ 50/96 όπως τροποποιήθηκε από το ΠΔ 100/97 θα ανήκουν στο ΠΥΣΔΕ. Ενώ για να παραμείνουν υποδιευθυντές με βάση  την παράγραφο 5 του άρθρου 11 του νόμου 3848/2010 θα πρέπει να ανήκουν στο σχολείο. Επίσης, το γεγονός ότι οι συντελεστές εκπαίδευσης δεν μετακινούνται, στην πράξη θα συμβεί οι περισσότεροι Διευθυντές να μην έχουν ωράριο διδασκαλίας, γιατί οι αναθέσεις μαθημάτων δεν κάνουν εξαίρεση σε κανέναν. Και φυσικά θα πρέπει να απολυθούν γιατί δεν θα συμπληρώνουν το 75% του ωραρίου τους, εκτός και αν τα διοικητικά τους καθήκοντα προσμετρηθούν στο ωράριο τους.

Και φυσικά τον Σεπτέμβρη θα γίνει σε πολλά σχολεία του Κουτρούλη ο γάμος, εκτός φυσικά αν αλλάξουν την σχετική νομοθεσία μέσα στο Καλοκαίρι. Λέτε;;;

2) Απολύσεις

Όσοι υπεράριθμοι καθηγητές αρνηθούν να πάνε στην νέες θέσεις, που θα τους προτείνουν, φυσικά και θα απολυθούν, για άρνηση εκτέλεσης εντολής. Έτσι απλά θα ικανοποιήσει η κυβέρνηση το αίτημα της τρόικας εξωτερικού για μειώσεις στους Δημοσίους Υπαλλήλους και δεν θα χρειαστεί να πειράξει τα δικά της παιδιά  Ναι, όλους αυτούς που διόρισαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ τα 3 τελευταία χρόνια, που υποτίθεται δεν γίνονται διορισμοί και που παρόλο, που υπήρξαν δεκάδες χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων δεν μειώνεται με τίποτα

3) Τα τύμπανα του πολέμου - Απεργία στις Πανελλήνιες εξετάσεις.

Η απεργία μέσα στις Πανελλήνιες στόχο έχει να καμφθεί το αγωνιστικό φρόνημα των εκπαιδευτικών. Δεν είναι χαζός ο Υπουργός Παιδείας, που κατέβασε παραμονές των εξετάσεων το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Έχει κάνει τα κουμάντα του και φυσικά υπολόγισε τις αντιδράσεις των καθηγητών. Συγκεκριμένα:

  • Περιμένει οι καθηγητές να κατέβουν σε απεργία μέσα στις εξετάσεις
  • Με την βοήθεια του σωματείου "Η Παραπληροφόρηση" των μεγαλοδημοσιογράφων θα στρέψει την κοινή γνώμη εναντίον του κλάδου.
  • Μετά με την βοήθεια των δικαστηρίων θα κηρύξει παράνομη και καταχρηστική την απεργία
  • Θα προχωρήσει σε επίταξη των εκπαιδευτικών

Και όλα τα προηγούμενα θα έχουν ολοκληρωθεί σε λιγότερο από μια εβδομάδα. Και ενώ οι συνδικαλιστές θα πανηγυρίζουν ότι επιστρέφουν στα σχολεία με ψηλά το κεφάλι, οι καθηγητές θα συνειδητοποιούν, ότι πουλήθηκαν και δεν κέρδισαν τίποτα.

Και μετά από όλα αυτά, θα ακολουθήσουν τα νέα και επαχθέστερα μέτρα (απολύσεις και εξαναγκασμοί σε παραιτήσεις) μέσα στο Καλοκαίρι χωρίς καμιά αντίδραση από τους απογοητευμένους εκπαιδευτικούς. Το έργο αυτό έχει παιχτεί με πρωταγωνιστές τους λιμενεργάτες, τους υπαλλήλους στην καθαριότητα και αλλού. Είναι απολύτως δοκιμασμένο και σίγουρο. Σιγουράκι, όπως λένε και οι μαθητές

Αν θέλουμε πραγματικά να αποφύγουμε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να αλλάξουμε τακτική.

Είναι καλύτερα να κάνουμε το εξής:

  • Οι πανελλήνιες εξετάσεις να διεξαχθούν κανονικά.
  • Η βαθμολογία των γραπτών να τελειώσει τα Χριστούγεννα, γιατί κάθε κόλλα θα την εξετάζουμε τουλάχιστον 100 φορές, πριν βάλουμε τον βαθμό. Με τα επιχειρήματα, ότι οι καθηγητές δεν μπορούν να συγκεντρωθούν με όλα αυτά που συμβαίνουν στον κλάδο, γιατί δεν θέλουν να κάνουν λάθη και να αδικήσουν κάποιον μαθητή και μάλιστα ενόψει και της αξιολόγησης και αν νομίζουν ότι κάποιοι άλλοι μπορούν να κάνουν την δουλειά, ας το κάνουν.

Αυτή η τακτική θα έχει τις παρακάτω συνέπειες. Ο Υπουργός θα βλέπει οι ημέρες να παίρνουν και τα αποτελέσματα να μην βγαίνουν και παράλληλα να μην μπορεί να κάνει τίποτα. Γιατί:

  • Δεν θα μπορεί την τακτική αυτή, να την κηρύξει παράνομη και καταχρηστική, αφού δεν είναι απεργία
  • Δεν θα μπορεί να στρέψει την κοινή γνώμη εναντίον των καθηγητών, γιατί θα κατηγορείται από τους καθηγητές, ότι θέλει να καταστρέψει τα παιδιά υποχρεώνοντας τους να βγάλουν βιαστικά αποτελέσματα, τα οποία θα είναι άδικα και λανθασμένα και άλλωστε με όλα τα προβλήματα που έχουν δεν μπορούν να συγκεντρωθούν.
  • Δεν θα μπορεί να κάνει επίταξη των καθηγητών, γιατί απλά οι καθηγητές θα είναι στις θέσεις τους.

Και τέλος θα υποχρεωθεί σε πραγματικό και ουσιαστικό διάλογο και όχι σε ανακοινώσεις του τι θέλουν οι τροϊκανοί εσωτερικού και εξωτερικού.