Ποια είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος στην Ελλάδα της κρίσης;

Με την ανεργία να έχει φτάσει στο 30% και χωρίς να υπάρχει φως στο τούνελ, πολλοί αναρωτιούνται, που θα μπορέσουν να βρουν μια αξιοπρεπή δουλειά, με την μεγαλύτερη ασφάλεια. Μια εργασία που να τους προσφέρει ένα ικανοποιητικό εισόδημα.

Όλοι οι "ειδικοί" συμφωνούν, ότι πρέπει να ασχοληθούν οι νέοι και οι άνεργοι με τον πρωτογενή τομέα. Δηλαδή με τις αγροτικές καλλιέργειες και την κτηνοτροφία. Κανείς όμως δεν μας εξηγεί, πως θα το κάνουμε και κυρίως που θα πουλήσουμε και με ποια τιμή τα προϊόντα που θα παράγουμε. 

Και φυσικά τα διάφορα παπαγαλάκια των μίντια  έχουν αποδυθεί σε αγώνα, για να μας πείσουν, παρουσιάζοντας μέσα από τις ειδήσεις κάποιους που τα κατάφεραν. Όμως και πάλι δεν μας λέει κανείς, πόσοι προσπάθησαν, πόσοι τα κατάφεραν και φυσικά πόσοι καταστράφηκαν. Ναι, σωστά διαβάσατε, πάρα πολλοί, που πίστεψαν στα παπαγαλάκια καταστράφηκαν οικονομικά

Και φυσικά όλη αυτή η συζήτηση, θυμίζει έντονα τις συζητήσεις, που γίνονταν στα τέλη της δεκαετίας του 90 για το χρηματιστήριο, τι ευκαιρίες υπάρχουν, πόσα κερδίζει ένας χρηματιστής και που κατέληξαν στο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου.  Μήπως είμαστε πάλι μπροστά σε νέο σκάνδαλο, αυτό του πρωτογενή τομέα;


Για να καταλάβετε, τι εννοώ, θα σας το περιγράψω, με μια υποτίθεται φανταστική ιστορία.

Ο Μήτσος, ήταν Καθηγητής, ζούσε στην Αθήνα και έκανε φροντιστήρια. Πριν την κρίση, οι δουλειές πήγαιναν πολύ καλά και έβγαζε πολλά χρήματα. Άλλωστε ο Μήτσος ήταν και έξυπνος και εργατικός και φρόντιζε να ενημερώνεται για την δουλειά του, για αυτό είχε αποκτήσει και πολύ καλή φήμη στην πιάτσα.

Σήμερα, όμως κερδίζει πολύ λίγα. Γιατί, με την κρίση οι περισσότεροι γονείς, επειδή δεν έχουν χρήματα, ή έχουν σταματήσει τα φροντιστήρια των παιδιών τους ή τα έχουν ελαττώσει πάρα πολύ και αυτοί που τελικά στέλνουν τα παιδιά τους για φροντιστήριο στον Μήτσο, τον έχουν ταράξει στα φέσια και φυσικά τον υποχρέωσαν να μειώσει πάρα πολύ τις τιμές. Το αποτέλεσμα ο Μήτσος ούτε τα έξοδα του να μην καλύπτει. 

Έτσι μια ημέρα, προτού του τελειώσουν οι οικονομίες του, αποφάσισε να επιστρέψει στο χωριό του και να ασχοληθεί με τα χωράφια του πατέρα του. Με τις οικονομίες που είχε, αγόρασε τα κατάλληλα μηχανήματα, πήρε σπόρους και λιπάσματα και άρχισε να καλλιεργεί στα χωράφια βότανα και αρωματικά φυτά. Γιατί οι ειδικοί τον έπεισαν, ότι αυτά αφήνουν μεγάλο κέρδος.

Επειδή ο Μήτσος ήταν εργατικός και επιπλέον γνώριζε από internet, ενημερώθηκε και έμαθε την δουλειά πολύ καλά. Επίσης στάθηκε και τυχερός και η παραγωγή του ήταν τεράστια.

Όταν ήρθε η ώρα να πουλήσει την παραγωγή του, έπεσε από τα σύννεφα. Ανακάλυψε με τον πιο βίαιο τρόπο, ότι όλα όσα του έλεγαν οι "ειδικοί" ήταν παραμύθια. Γιατί, με τους εμπόρους που ήρθε σε επαφή, του ζητούσαν να αγοράσουν την παραγωγή του σε εξευτελιστικές τιμές και φυσικά με μεταχρονολογημένες επιταγές 1 ή 2 ετών

Όσο και αν παραπονέθηκε ο Μήτσος, όσο και αν παρακάλεσε, οι έμποροι ήταν ανένδοτοι. Η μόνιμη ατάκα τους ήταν: "Σήμερα η αγορά δουλεύει με επιταγές. Δεν υπάρχει ρευστό". Και όταν ο Μήτσος παραπονιόνταν, για το πώς θα ζήσει και το κυριότερο, πως θα συνεχίσει την καλλιέργεια, απάντηση δεν έπαιρνε.

Μερικές μέρες μετά έσκασε και η βόμβα στο χωριό. Ο αγοραστής που πήρε την σοδειά της προηγούμενης χρονιάς ήταν απατεώνας. Οι επιταγές που τους έδωσε ήταν ακάλυπτες.

Ο Μήτσος όμως δεν το έβαλε κάτω. Πήγε στον αγροτικό συνεταιρισμό για πληροφορίες, το έψαξε στο internet και τελικά βρήκε αγοραστή, που να πληρώνει σχεδόν αμέσως.

Χαρούμενος ο Μήτσος έκατσε να υπολογίσει, πόσα κέρδισε και τότε τα έχασε κυριολεκτικά. Μετά από τόσο κόπο και με παραγωγή πολύ καλή, το κέρδος του ήταν λιγότερο από αυτά, που έβγαζε με τα φροντιστήρια στην Αθήνα.   

Στεναχωρημένος ο Μήτσος προσπαθούσε να βρει λύση στο πρόβλημα του. Άκουγε τους συχωριανούς του, που ετοιμάζονταν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, αλλά η ιδέα να φύγει στο εξωτερικό τον τρόμαζε.

Και ψάχνοντας στο internet για να βρει κάποια λύση ανακάλυψε, ότι θα μπορούσε να βγάλει χρήματα από αυτό. Θα μπορούσε να ασχοληθεί με τις μεταφράσεις ή με τις διαφημίσεις μέσω internet  ή να συμπληρώνει έρευνες αγοράς ή  να ασχοληθεί με το email marketing ή από το facebook.ή από το κινητό τηλέφωνο ή να ασχοληθεί με το arbitrage ή με το forex εγκαθιστώντας ένα αυτοματοποιημένο σύστημα συναλλαγών.

Το ξανασκέφτηκε  πιο ψύχραιμα και αποφάσισε να ξαναρχίσει τα φροντιστήρια και παράλληλα γράφτηκε στο Affilorama, για να μάθει δωρεάν για τα μυστικά τις κατασκευής ενός επιτυχημένου blog ή site και για τις διαφημίσεις μέσω internet, στην Paid Surveys, Etc και στην Get Cash For Surveys για να δοκιμάζει προϊόντα και να συμπληρώνει ερωτηματολόγια και άρχισε να μελετάει και την μέθοδο arbitrage με σκοπό να επενδύσει ένα μικρό ποσό για μακροπρόθεσμα κέρδη, αντί να τρέχει στα χωράφια.

Και έζησε ο Μήτσος καλά και εμείς καλύτερα!!!

ΥΓ. Μετά από αυτήν την περιπέτεια, όποιος ρωτούσε τον Μήτσο τί έκανε στο χωριό, αυτός θυμωμένος φώναζε για το σκάνδαλο του πρωτογενή τομέα και έβριζε τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους για τα ψέματά τους. Μήπως έχει άδικο;